Herdenken en vrijheid vieren in Zuidoost

In Zuidoost zijn verschillende mogelijkheden om op 4 mei de Tweede Wereldoorlog te herdenken en op 5 mei de vrijheid te vieren. Het 4en5 mei Comité Amsterdam Zuidoost organiseert net als vorig jaar een online herdenking. Het comité zal bloemen leggen bij het monument. Daarnaast zullen via Scouting Holendrecht , in navolging van een oeroude Joodse traditie, steentjes beschilderd door buurtbewoners bij het monument worden gelegd.

Ook zal er een gesprek zijn met de Surinaams-Indische Nederlandse Lewiesje Cruden wiens vader in de Tweede Wereldoorlog voor Nederland heeft gevochten tegen de Japanners. Zij spreekt met haar zoon over de Tweede Wereldoorlog en wat de oorlog betekent in het heden.

Thema vrijheid

Op 5 mei presenteert het comité een online programma met als thema: Na 76 jaar vrijheid. Een oma en haar kleinkinderen gaan met elkaar in gesprek over de zin van vrijheid en het vieren hiervan. Het programma heeft een feestelijk einde.

De herdenking begint op 4 mei om 19.30 uur en de viering van de vrijheid start op 5 mei vanaf 9.00 uur. Beide zijn online te volgen op de website van het 4en5 mei Comité Amsterdam Zuidoost: https://4en5meiamsterdamzuidoost.nl.

Wandelkaart

Het Amsterdams 4 en 5 mei comité en het Joods Cultureel Kwartier hebben een wandelkaart gemaakt, waar langs 200 monumenten staan. Zo kan iedereen op zijn uw eigen manier kan herdenken. De wandelkaart komt op zaterdag 1 mei online op 4en5meiamsterdam.nl/wandelkaart.

Oorlogsmonument

Het oorlogsmonument in Holendrecht is een van de monumenten die onderdeel zijn van de wandeling. Het monument dat uit twee mensfiguren bestaat, representeert de eeuwige strijd tussen mens en macht. De ene figuur lijkt in beweging te zijn, de andere figuur staat stil. Het monument is op initiatief van buurtbewoners tot stand gekomen. Overlevenden en nabestaanden van de oorlog delen hun verhaal met schoolkinderen uit de buurt.

De verhalen uit Zuidoost zijn ook te vinden via: Oorlog in mijn buurt. Voor meer informatie: Herdenken en vieren: 4 en 5 mei.