Gift of Colour-tuin in Nelson Mandelapark Zuidoost

In het Nelson Mandelapark is de Gift of Colour-tuin geopend. Onder leiding van Bloei & Groei is er een verfplantentuin, een kleurrijke bloemenweide en een moestuin. De oogst van de verfplanten levert de natuurlijke ingrediƫnten voor het verven van wol en textiel. Voor bewoners uit de buurt zijn moestuinen beschikbaar. De tuinen worden beheerd door vrouwen uit de Bloei & Groei Academy en jongeren van de ROC TOP.

Het wordt een plek om te ontmoeten, ontdekken, leren en doen. Naast het werken in de tuin is er ruimte voor workshops over textiel, ambachten, het delen van verhalen en kennis over kleur, cultuur en tradities.

Leer- en werkplaats

Als aanvulling op de tuin komt er een atelier met winkel in de Amsterdamse Poort. Dit atelier is een leer- en werkplaats voor textiele werkvormen en worden kleding en interieurartikelen vervaardigd. Studenten van verschillende (mode-)opleidingen kunnen hier leren en werken onder begeleiding van ontwerpers van aangesloten partners. Ook is er ruimte voor programmering over ambachten en cultureel erfgoed, circulair en ecologisch produceren en het bevorderen van een duurzame maakindustrie.

Tradities

Stadsdeel Zuidoost heeft een culturele rijkdom, gebaseerd op tradities uit verschillende delen van de wereld. Deze tradities vormen de basis bij het zoeken en vinden naar nieuwe manieren om natuurlijke materialen te ontwikkelen naar functioneel design voor de interieur- en mode-industrie. Natuur is daarbij essentieel. Van verfplanten voor kleuren, tot het verwerken en creƫren met natuurlijke materialen zoals wol.

Maakindustrie

Gift of Colour Zuidoost is een samenwerking met kunstenaar en activist Claudy Jongstra. Gift of Colour is gebaseerd op de pijlers ecologie, inclusiviteit en een lokale maakindustrie. In samenwerking met Bloei & Groei zal fundamentele kennis ontwikkeld worden voor het opschalen en aanpassen van het project naar andere steden over de hele wereld.

Er is brede belangstelling voor Gift of Colour met partners in Amsterdam waaronder, de Patta Academy, de Hortus, de Embassy of the free mind, het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum.

Het project is onderdeel van het masterplan Zuidoost en draagt vanuit kunst en cultuur bij aan het verbeteren van het perspectief voor de jeugd, door onderwijs en kans op werk. De tuin in het Nelson Mandela Park is een ontmoetingsplek, die bijdraagt aan de verbondenheid tussen bewoners en zo aan de leefbaarheid van het stadsdeel.