Wonen in Amstel III

Wonen in Amstel III

‘Tot 2027 worden in Amstel III zo’n 5.000 kleinere stadswoningen gebouwd. Na 2027 kunnen hier nog eens 10.000 woningen bijkomen. Dat gebeurt niet in één keer, maar in verschillende deelprojecten, licht de gemeente Amsterdam toe op de projectwebsite van Amstel III. Zuidoost City is doorlopend  in gesprek met ontwikkelaars, gemeente en (toekomstige) bewoners van Amstel III en begin van dit jaar kwamen een paar belangrijke thema’s ter tafel: Voor welke doelgroepen wordt er gebouwd in Amstel III, hoe kunnen we zorgen dat er zo snel mogelijk, maar ook op termijn meer grote woningen beschikbaar komen in en voor Zuidoost? En waarover moeten we dit jaar in gesprek met de buurt? 


Van studenten- tot ouderenhuisvesting 

In eerste instantie worden in Amstel III vooral studio’s en 2- of 3-kamer appartementen gebouwd gericht op studenten, starters en expats. En dat is logisch in een gebied waar nu vooral kantoren staan en er qua faciliteiten niet veel meer is dan het OV en een paar horecagelegenheden. Maar zodra er ook voorzieningen als een supermarkt en een huisartsenpraktijk zijn, moet er ook meer ruimte komen voor ouderen en gezinnen. Ook zal er gekeken moeten worden naar de doorstroming in Zuidoost. Kunnen de appartementen er bijvoorbeeld voor zorgen dat ouderen in Zuidoost naar Amstel III trekken en zo plaats maken in de grote woningen in de wijk? Dit is een onderwerp waar we ons samen over moeten buigen. Ook de gemeente Amsterdam onderzoekt wat zij kunnen doen om in Amstel III meer grote woningen voor gezinnen te realiseren. 

In gesprek met de buurt 

Ondanks de beperking op fysieke samenkomsten hebben we afgelopen jaar toch enkele participatiebijeenkomsten kunnen organiseren. Tijdens twee talkshows gingen gemeente, ontwikkelaars en bewoners in gesprek over de toekomst van Amstel III en daar kwam de duidelijke vraag naar meer grotere woningen naar voren. Ook het Hondsrugpark en de invulling van de openbare ruimte waren onderwerpen van gesprek. 

En die gesprekken zetten we verder. We zoomen in op specifieke plekken zoals de ‘collectieve ruimtes in de nieuwbouw’ en wat daar allemaal georganiseerd kan worden. Denk ook aan het groen in de wijk: Moeten er bankjes komen, speel- en sportplekken of een buitenbarbecue waar omwonenden samen kunnen eten? 

Zuidoost City en gemeente Amsterdam organiseren dit jaar weer twee inloopbijeenkomsten. Als het even kan zien we elkaar fysiek en gaan we op visite op verschillende plekken in Zuidoost om de bewoners te informeren over de ontwikkelingen en hen te vragen wat hun wensen voor Amstel III zijn. Houd onze website in de gaten voor updates en we hopen u binnenkort te zien! 

Wonen in Amstel III?

Bent u benieuwd waar je kunt wonen in Amstel III? Op onze website vind u binnenkort een overzicht van alle ontwikkelingen. Wilt u hier wonen? Aanstaande woensdag kunt u een kijkje nemen bij Trinity Buildings (open dag). Wel even aanmelden via info@iresidence.com.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een gesprekstafel met gemeente Amsterdam en verschillende ontwikkelaars eerder dit jaar.

One thought on “Wonen in Amstel III”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *