Interview Hilde van der Meer

In 2020 zijn we gestart met een reeks “De mensen achter Amstel III”. In deze reeks komen de mensen achter de transformatie van dit gebied aan het woord over hun wensen, belangen en dromen. Dit keer spreken we met Hilde van der Meer, directeur Amsterdam Inbusiness. 

Wat doe je?

“Al 14 jaar werk ik voor Amsterdam Inbusiness. Wij zijn verantwoordelijk voor het aantrekken van buitenlandse bedrijven naar de Metropoolregio Amsterdam en ook begeleiden wij bedrijven uit de regio met internationale ambities. Daarnaast ben ik ook plaatsvervangend directeur Economische Zaken voor de gemeente Amsterdam.”

Wat is jouw relatie met Amstel III /Zuidoost?  

“In principe heb ik met bedrijven in Zuidoost dezelfde relatie als met andere bedrijven uit de metropoolregio: we begeleiden bedrijven die zich in Zuidoost willen vestigen, of juist bedrijven die vanuit Zuidoost over de grens willen ondernemen. De laatste jaren zie ik een groei in het aantal bedrijven vanuit Zuidoost waar we mee te maken krijgen. En dat is mooi, het is een belangrijke verrijking van wat er gebeurt in de Metropoolregio.” 

“Ik werk nu bijvoorbeeld veel samen met het UMC locatie AMC omdat daar het Medical business park in ontwikkeling is en we met bedrijven in gesprek zijn die zich daar mogelijk willen vestigen. Ook denk ik mee aan de positionering en marketing strategie van Zuidoost die nu in ontwikkeling is. Het is goed om Zuidoost in al haar authenticiteit mee te nemen in de promotie van de hele Metropoolregio. Zuidoost heeft veel te bieden, het is divers, inclusief, erg goed bereikbaar, Amsterdams spannend, creatief, groen er zijn veel evenementen. Oh, en had ik de bereikbaarheid al genoemd? Alle manieren van vervoer komen hier samen: alle metrolijnen, twee intercity’s, fietspaden, autowegen, snelle verbindingen met Schiphol, Rotterdam en Utrecht: dat is heel aantrekkelijk.“

“De kantoren die nu worden bijgebouwd en nog gaan komen in Amstel III zijn belangrijk voor Amsterdam als geheel, er worden namelijk maar weinig kantoren gebouwd terwijl er veel vraag naar is. Nu worden er vooral kantoren ontwikkeld op de Zuidas, Zuidoost kan daar een goed alternatief voor bieden. Bedrijven zoeken niet meer naar een kantoor op een 100% kantoorlokatie, maar willen onderdeel zijn van een wijk, een plek waar ze zich thuis kunnen voelen en waar meer te doen is dan alleen maar werken.” 

“Ook voor de Metropoolregio is het belangrijk dat Zuidoost zich aan het ontwikkelen is. Het is toch lang geweest dat je aan de ene kant de stad had en aan de andere kant Zuidoost, alsof het er niet helemaal bij hoorde, dat is nu echt niet meer zo. Zuidoost is naast Almere, Zaanstad en Noord een van de groeigebieden van de Metropoolregio.” 

Wat is je droom voor Zuidoost?

“Zuidoost is een zeer gemengd gebied waar je alles kan: wonen, werken, winkelen, recreëren en onderwijs volgen. Het is alleen nu nog verdeeld in aparte vakjes: een duidelijk gebied voor bedrijven, een gebied voor bewoners, een gebied voor evenementen en een gebied om te winkelen. Dit zou in elkaar over moeten gaan lopen. Gemengde gebieden maken een stad. . Dat is  wat er nu gaande is en dat is heel spannend. Ik gun  Zuidoost ook meer schoonheid. De rauwe randen zijn mooi, maar op sommige plekken is het kil en monotoon, maar dat gaat snel veranderen schat ik in. Investeerders die zich nu richten op Zuidoost zijn dadelijk spekkoper.”